ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
12. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • HAKKINDA
    • TARİHÇE
    • YÖNETİM
    • ORGANİZASYON
    • GÖREV VE YETKİLER
    • FAALİYET RAPORLARI
  • KORUNAN ALANLAR
    • MİLLİ PARKLAR
    • TABİAT PARKLARI
    • TABİATI KORUMA ALANLARI
    • TABİAT ANITLARI
    • YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation Links12. Bölge Müdürlüğü > Menu

​

MİLLİ PARKLAR

Kaçkar Dağları Milli Parkı (Rize)

kaçkar.jpg

Büyük bir bölümü,  Rize İli Çamlıhemşin İlçesi, bir kısmı ise Erzurum ve Artvin İl sınırları içerisinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkımızın alanı 52.970 ha’dır. Ayder Giriş Kapısının Çamlıhemşin İlçe Merkezine uzaklığı 17 km.,  Rize İl Merkezine uzaklığı ise 84 km.’dir. Genel alanının %35’i (18.013 ha) ormanlarla kaplıdır.

Kaçkar Dağlarını batıdan Fırtına Deresi, kuzeyden ve doğudan Hemşin Deresi çevreler. Bu vadiler zengin bir flora içermektedirler. Bitki örtüsü karstik flora özelliğinde olup gerek alt flora gerekse üst flora endemik türler içermektedir. Türkiye’de Rhododendron‘ların 3000 metreye ulaştığı tek yer burasıdır.

Bölgede 2500 bitki taksonunun varlığı saptanmıştır. Bu bitkiler arasında 160’ı bölge için endemik olmak üzere yaklaşık 300 takson Türkiye için endemiktir. Ülkemizde Pleistosan‘e ait buzul izleriyle beraber aktüel buzlaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden biriside Kaçkar Dağlarıdır. Bu sahada birçok buzullarla birlikte; buzul gölleri, buzul vadileri, sirkler ve morenler bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgiye https://ekotaban.tarimorman.gov.tr/  sayfasından veya akıllı telefonlarınızdan ekotaban uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz. 

Altındere Vadisi Milli Parkı (Trabzon)

altındere.jpg

Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon İli, Maçka İlçesi sınırları içerisinde yer alan Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon İl merkezine 48 km. Maçka İlçe merkezine 18 km., en yakın yerleşim yeri olan Coşandere Mahallesi Maçka İlçesine 2 km, Altındere Mahallesi ise 17 km. uzaklıktadır. 

Alanın tamamı Devlet ormanıdır. Halk tarafından yüzlerce yıldan beri mera olarak kullanılan iskan alanları ile otlak alanları, Mera Kanununa tabidir. Halkın mera olarak kullanım hakkı olup, tapulu özel arazi yoktur. Mera iskan yerlerinin bazıları ormanlık alanın bitişiğinde bulunmaktadır. Sümela Manastırı’nın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, geçici olarak Turizm ve Kültür Bakanlığına tahsis edilmiştir (Mevcut sahamızın içerisinde kalan Manastır ve çevresindeki toplam 2788.37 m2’lik alan Vakıflar Genel Müdürlüğünün tapulu yeridir). Milli Park alanının 909.5 hektarı orman ve orman içi açıklık, 3.812 hektarı mera ve 78.5 hektarı da iskan alanı olmak üzere toplam 4.800 hektardır.

Altındere Vadisi Milli Park ekosisteminde Karasal Ekosistem ve Sucul Ekosistem olmak üzere iki ana ekosistem tipi yer almaktadır. Karasal Ekosistem kendi içerisinde Orman Ekosistemi ve Sub-Alpin ve Alpin Ekosistem olarak iki alt ekosisteme ayrılırken, Sucul Ekosistemi, Milli Park alanı içerisinde durgun su ekosistemi olmadığından, sadece Akarsu Ekosistemi şeklinde bir alt ekosistem değerlendirilmektedir.

Altındere Vadisi Milli Parkı’nda yer alan Sümela Manastırı tarihi ve arkeolojik bir kaynak değer olarak çok önemli bir değerdir. Milli Park alanı içerisinde yer alan bu manastıra halk “Meryem Ana Manastırı “ demekte olup, eski adı ise Sümela’dır. Meryem (Panaghia) adına kurulan bu manastırın, Grekçe Sümela adının esasını, kara, siyah, karanlık anlamlarına gelen “melas” kelimesinden geldiği söylenmektedir.

Milli Park alanında yer alan Sümela Manastırı, bu adı tarihte ancak Trabzon Komnenos’ları döneminde ortaya çıkmaktadır. Esas itibarıyla tüm Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ve özellikle de Trabzon ve çevresinde irili ufaklı bu tür dini mabetler bulunmakla birlikte, bunlar içerisinde en heybetlisi ve peyzaj itibariyle de en önemlisi Sümela Manastırı’dır. Sümela Manastırı  Osmanlılar döneminde gösterdiği gelişmeler ile muazzam bir tesis halini almıştır.

Manastır, Türk beylikleri ile yakın ve girift temasları bulunan Trabzon Komnenosları’ndan III.Alexios (1349-1390) tarafından kurulmuştur.

Milli Park Alanı’nda; 102 familyaya ait 339 cins, 535 tür, 30 alttür ve 9 varyete tespit edilmiştir. Bu türlerin 10’u endemiktir. Bunlardan 6 tür az tehlikede (LC), 4 tür zarar görebilir (VU), 1 tür tehlike altına girmeye aday (NT) tehlike kategorisindedir. Ayrıca endemik olmayıp tehlike kategorisi önemli 5 bitki türünden 4’ü zarar görebilir (VU), 1’i tehlikede (EN) kategorisinde bulunmaktadır.

Altındere Vadisi Milli Parkına gelen ziyaretçiler ve tabiat turizmi faaliyetleri için; Sesli Kaya Yolu Tur Güzergahı üzerinde 2 adet seyir terası, Kır Lokantası, WC, Bungalov, İdare Binası, Yöresel Ürün Satış Üniteleri, Günübirlik kullanım alanlarına çatılı piknik üniteleri, Mescit, otopark, tanıtım ve bilgilendirme levhaları vb. alt yapı işleri gerçekleştirilmiştir. Kır Lokantası, İdare Binası ve Kır Kahvesi tadilat aşamasındadır.

Ayrıntılı bilgiye https://ekotaban.tarimorman.gov.tr/  sayfasından veya akıllı telefonlarınızdan ekotaban uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz. 


Karagöl - Sahara Milli Parkı (Artvin)

karagöl.jpg

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin ili sınırları içinde yer almaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 3.251 hektardır.

Milli parkın Karagöl bölümü ormanları, çayırları ve gölü ile ünlü olup yaz aylarında yöre halkının rekreasyon alanı haline gelmektedir. Sahara bölümü ise geleneksel yayla faaliyetlerinin yaşatıldığı yerdir. Doğa ve geleneksel kültürün iç içe olduğu Karagöl-Sahara Milli Parkı ladin göknar ormanları, jeolojik yapısı ve faunası ile de dikkat çekmektedir.

Ayrıntılı bilgiye https://ekotaban.tarimorman.gov.tr/  sayfasından veya akıllı telefonlarınızdan ekotaban uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz. 

Hatila Vadisi Milli Parkı (Artvin)

hatila.jpg

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin ili sınırları içinde yer almaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir.Yüz ölçümü 16.944 hektardır.

Hatila Vadisi Milli Parkı 170 m yükseltiden başlayarak 3224 m yükseltiye kadar uzanmaktadır. Bu özelliği sayesinde zengin biyoçeşitliliğe ve kendine özgü görsel güzelliğe sahiptir.   

V tipi, dar tabanlı derin karakterdeki Hatila Vadisi jeomorfolojik yapısı ile olduğu kadar, Botanik özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Bu karakteri ile ülkemizde nadir görülen bir doğa sergilemektedir. Karadeniz Bölgesinde bulunmasına rağmen, Akdeniz Bölgesi bitki türlerini de içeren vadi; ayı, tilki, yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelileri, ötücü ve yırtıcı kuşları ve ünlü Hopa Engereği’ni barındırmaktadır.

Hatila Vadisi Milli Parkının bitki örtüsü ve yaban hayatının oluşturduğu doğal güzelliklerinin yanı sıra alanda sıkıldım kayalığında 2015 yılında yapılmış olan 220 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek Cam Seyir Terası bulunmaktadır. 

Ayrıntılı bilgiye https://ekotaban.tarimorman.gov.tr/  sayfasından veya akıllı telefonlarınızdan ekotaban uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz. 


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    12. Bölge Müdürlüğü
  • Adres : İslampaşa Mahallesi Zincirli Caddesi No: 7 Rize

  • Telefon : 0464 214 5547 - 0464 213 0464 - 0464 214 7340

  • Faks : 0464 214 5932

  • E-Posta : bolge12.dkmp@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​