Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon İli, Maçka İlçesi sınırları içerisinde yer alan Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon İl merkezine 48 km. Maçka İlçe merkezine 18 km., en yakın yerleşim yeri olan Coşandere Mahallesi Maçka İlçesine 2 km, Altındere Mahallesi ise 17 km. uzaklıktadır.
Alanın tamamı Devlet ormanıdır. Halk tarafından yüzlerce yıldan beri mera olarak kullanılan iskan alanları ile otlak alanları, Mera Kanununa tabidir. Halkın mera olarak kullanım hakkı olup, tapulu özel arazi yoktur. Mera iskan yerlerinin bazıları ormanlık alanın bitişiğinde bulunmaktadır. Sümela Manastırı’nın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, geçici olarak Turizm ve Kültür Bakanlığına tahsis edilmiştir (Mevcut sahamızın içerisinde kalan Manastır ve çevresindeki toplam 2788.37 m2’lik alan Vakıflar Genel Müdürlüğünün tapulu yeridir). Milli Park alanının 909.5 hektarı orman ve orman içi açıklık, 3.812 hektarı mera ve 78.5 hektarı da iskan alanı olmak üzere toplam 4.800 hektardır.
Altındere Vadisi Milli Park ekosisteminde Karasal Ekosistem ve Sucul Ekosistem olmak üzere iki ana ekosistem tipi yer almaktadır. Karasal Ekosistem kendi içerisinde Orman Ekosistemi ve Sub-Alpin ve Alpin Ekosistem olarak iki alt ekosisteme ayrılırken, Sucul Ekosistemi, Milli Park alanı içerisinde durgun su ekosistemi olmadığından, sadece Akarsu Ekosistemi şeklinde bir alt ekosistem değerlendirilmektedir.
Altındere Vadisi Milli Parkı’nda yer alan Sümela Manastırı tarihi ve arkeolojik bir kaynak değer olarak çok önemli bir değerdir. Milli Park alanı içerisinde yer alan bu manastıra halk “Meryem Ana Manastırı “ demekte olup, eski adı ise Sümela’dır. Meryem (Panaghia) adına kurulan bu manastırın, Grekçe Sümela adının esasını, kara, siyah, karanlık anlamlarına gelen “melas” kelimesinden geldiği söylenmektedir.
Milli Park alanında yer alan Sümela Manastırı, bu adı tarihte ancak Trabzon Komnenos’ları döneminde ortaya çıkmaktadır. Esas itibarıyla tüm Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ve özellikle de Trabzon ve çevresinde irili ufaklı bu tür dini mabetler bulunmakla birlikte, bunlar içerisinde en heybetlisi ve peyzaj itibariyle de en önemlisi Sümela Manastırı’dır. Sümela Manastırı Osmanlılar döneminde gösterdiği gelişmeler ile muazzam bir tesis halini almıştır.
Manastır, Türk beylikleri ile yakın ve girift temasları bulunan Trabzon Komnenosları’ndan III.Alexios (1349-1390) tarafından kurulmuştur.
Milli Park Alanı’nda; 102 familyaya ait 339 cins, 535 tür, 30 alttür ve 9 varyete tespit edilmiştir. Bu türlerin 10’u endemiktir. Bunlardan 6 tür az tehlikede (LC), 4 tür zarar görebilir (VU), 1 tür tehlike altına girmeye aday (NT) tehlike kategorisindedir. Ayrıca endemik olmayıp tehlike kategorisi önemli 5 bitki türünden 4’ü zarar görebilir (VU), 1’i tehlikede (EN) kategorisinde bulunmaktadır.
Altındere Vadisi Milli Parkına gelen ziyaretçiler ve tabiat turizmi faaliyetleri için; Sesli Kaya Yolu Tur Güzergahı üzerinde 2 adet seyir terası, Kır Lokantası, WC, Bungalov, İdare Binası, Yöresel Ürün Satış Üniteleri, Günübirlik kullanım alanlarına çatılı piknik üniteleri, Mescit, otopark, tanıtım ve bilgilendirme levhaları vb. alt yapı işleri gerçekleştirilmiştir. Kır Lokantası, İdare Binası ve Kır Kahvesi tadilat aşamasındadır.
Ayrıntılı bilgiye https://ekotaban.tarimorman.gov.tr/ sayfasından veya akıllı telefonlarınızdan ekotaban uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz.