Tabiat Parkı'nın bulunduğu 33 ha büyüklüğündeki alan ilk olarak 12.01.1999 tarihinde Limni Gölü B Tipi Mesire Yeri olarak ilan edilmiş olup 11.07.2011 tarihinde ise statü değişikliğine gidilerek T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Son olarak Bakanlık Makamı'nın 13.05.2013 tarih ve 1029 sayılı Olur'ları ile genişletilerek 72 ha'ya çıkarılmıştır.
Ulaşım
Tabiat Parkı'na ulaşım 2 farklı güzergâh ile sağlanmaktadır. Bunlardan ilki Gümüşhane ili Torul ilçesinden Trabzon yönü takip edildiğinde Trabzon Gümüşhane yolu üzerinden Erzurum-Trabzon Eski tarihi yoluna sapılarak ulaşılan yoldur. Diğeri ise yine Torul ilçesinden Trabzon yönü takip edilirken Zigana Tüneli geçilmeden önce güneye ayrılan yol takip edilerek önce Çukur Yaylası'na ardından Zigana Gümüşkent'e ve oradan da Limni Gölü Tabiat Parkı'na ulaşan yoldur.
Tabiat Parkı'na Gümüşhane-Trabzon (E97) karayolu üzerinden varılmaktadır. Tabiat Parkı'na söz konusu karayolunun Torul ilçesinden itibaren 8 km ilerisinden Erzurum-Trabzon Tarihi Yoluna sapıldığında 10 km kuzeydoğusunda yer almakta olup ilçe merkezine yaklaşık 18 km uzaklıktadır.
Tabiat Parkı'na en yakın havaalanı 82,5 km uzaklıktaki Trabzon Merkez ilçede bulunan Trabzon Havalimanı'dır.
Topoğrafik Özellikleri
Tabiat Parkı'nın bulunduğu bölge topoğrafik açıdan oldukça hareketlidir. Ortalama yüksekliğin 1.914 m olduğu Tabiat Parkı'nın en yüksek noktası 2.105 m yükseltiye sahip doğu sınırı, en alçak noktası ise 1.735 m yükseltiye sahip batı sınırıdır. Tabiat Parkı çevresindeki diğer önemli yükseltiler doğusunda yer alan Büyükdüz Sırtı'dır.
Tabiat Parkı ve çevresinde yüksekliğe bağlı olarak kış koşulları ağırdır. Yörede yağışların büyük bir bölümü kış ve ilkbahar aylarında düşmektedir. Temmuz ve Ağustos sıcak ve kurak aylardır. Haziran-Eylül ayları arası, Tabiat Parkı'nın insan aktiviteleri için en verimli şekilde kullanılabileceği dönemdir.
Ekosistem
Limni Gölü Tabiat Parkı, baskın olarak Sarıçam (Pinus sylvestris), Ladin (Picea orientalis) ve Göknar'ın (Abies nordmanniana) teşkil ettiği doğal iğne yapraklı orman yapısı ile temsil edilmektedir. Bu karasal ekosistem yapısına alanın kuzeydoğu, kuzey ve batı bölümlerinde yer alan çayır ekosistemi çeşitlilik anlamında katkı sağlamaktadır.
Tabiat Parkı ihtiva ettiği bu karasal ekosistem çeşitliliğinin yanı sıra, bünyesindeki doğal krater gölü olan ve esasen alana doğal peyzaj kaynak değeri anlamında en önemli katkıyı sunan Limni Gölü'ne bağlı doğal göl ekosistemi ile alanın kuzey sınırlarını çizen Sulubuhar Deresi ve alanın güney sınırlarını çizen Yayla Deresi'nin oluşturduğu dere ekosistemlerinden dolayı da sucul türler bakımından da önemli bir alandır.
Karasal ekosistem olarak, sarıçamın baskın olduğu yer yer saf topluluklar, yer yer de ladin ve göknar ile karışık meşçereler oluşturduğu 'ibreli orman ekosistemi' ile alanın kuzeydoğu bölümünde ve yer yer de orman içi açıklıklarda dağınık biçimde gözlenen 'çayır ekosistemi' olmak üzere iki tipi mevcuttur.
Sucul ekosistem açısından ise doğal bir krater gölü olan Limni Gölü'ne bağlı göl ekosistemi alanın en önemli kaynak değeridir. Her ne kadar alanın kuzey sınırlarını çizen Sulubuhar Deresi ve alanın güney sınırlarını çizen Yayla Deresi'nin oluşturduğu sistemlerin de bir değer teşkil ettiği gözlense de bu bölümler hem alan sınırları içerisinde kalmadığından hem de makrofitik bitki birlikleriyle desteklenmediği için temel anlamda dere ekosistemleri olarak bahsedilemez.
Gelişme Planı kapsamında gerçekleştirilen arazi çalışmaları ve literatür kaynaklarının nı kapsamında gerçekleştirilen arazi çalışmaları ve literatür kaynaklarının taranması sonucunda Tabiat Parkı ve yakın çevresinde taranması sonucunda Tabiat Parkı ve yakın çevresinde 8383 familya, familya, 235235 cins ve bu cinslere cins ve bu cinslere ait ait 275275 takson tespit edilmiştir. takson tespit edilmiştir.
Yapılan flora araştırmaları sonucunda alanda ve yakın çevresinde habitat özelliklerinden dolayı 4 adet endemik bitki taksonu varlığı tespit edilmiştir. Öte yandan alan ve yakın çevresinde kısa süreli ve tek bir mevsimde yapılan arazi çalışmalarından dolayı endemik bitki taksonu yaşama potansiyeli halen göz önünde tutulmalı ve bu sebepten dolayı Tabiat Parkı'nın Gelişme Planı uygulama safhalarında daha detaylı botanik araştırmalarının gerçekleştirilmesinde yarar gözükmektedir. Yapılan incelemeler neticesinde endemik bitki taksonları da dahil olmak üzere alandaki tüm bitki taksonlarının IUCN'nin ilgili kırmızı liste kategorileri içerisinde en düşük tehlike statüsü olan LC (least concern) yani asgari endişe düzeyinde yer aldığı tespit edilmiştir.
Yine Gelişme Planı kapsamında yapılan arazi ve literatür çalışmaları sonucunda Tabiat Parkı ekolojik sınırları içerisinde 6 iki yaşamlı, 11 sürüngen, 81 kuş ve 41 memeli olmak üzere toplam 139 omurgalı türün varlığı tespit edilmiştir.
Alandaki Aktiviteler
Günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlar. Tabiat Parkı içerisinde orman köşkleri, kır lokantası, büfe, çocuk oyun alanı mescit, tuvalet manzara seyir terası ve gözlem kulesi
Alandaki Aktiviteler
- Manzara Seyir Terası ve Gözlem Kulesi
- Tur Güzergâhı
- Yürüyüş Yolları
- Orman Köşkü Kamp Alanı
- Günübirlik Kullanım Alanı (Kır Lokantası, Kamelyalar, Çocuk Oyun Alanı, Otopark, Mescit, Tuvalet)
Ayrıntılı bilgiye https://ekotaban.tarimorman.gov.tr/ sayfasından veya akıllı telefonlarınızdan ekotaban uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz.